Despre convingeri si Real

„Incepem sa credem in viata, ca propriile noastre conceptii despre noi, viata si ceilalti nu sint conceptiile noastre ci – ale tuturor. (Nu fac, nu simt, nu gindesc toti la fel ca mine?”). Ceea ce creem drept „adevaruri” pentru noi insine si lumea noastra timpurie, asumam ca adevaruri pentru oameni in genere, pentru prieteni, familie si lume in ansamblu. Crestem, imbatrinim si ne miscam prin viata ca si cum am sti raspunsurile, cind in realitate, psihologic vorbind, stim numai „realitatea noastra””

Mosak si Dreikurs – psihoterapeuti adlerieni – cursuri de psihoterapie

O persoana fericita nu este aceea care se afla intr-o anumita situatie, ci mai degraba cea care are o anumita atitudine.

H Downs

Lucrurile nu sint bune sau rele in sine, gindirea noastra le face sa fie astfel.

W. Shakespeare

„Tot ceea ce credem ca vedem nu exista decat in viziunea celui care priveste:Sunt proiectii ,,ceea ce numim in limbajul curent „realitate”, plecand de la aspectul sensibil care cede pe retina si pe care-1 numim „real”.La fel se intampla cand ne indragostim. Credem ca intalnim idealul de femeie sau barbat pe care-1 avem in min­tea noastra. Ne „indragostim” de masca pe care i-o atribuim celuilalt. La sfarsitul lunii de miere, cand incepe adevarata via­ta in doi, cade masca! „Tu nu esti cea care credeam ”

In religie – integristii si fundamentalistii – confunda „harta” si „teritoriul”. Ei cred ca ce vrea Dumnezeu si ce vor ei e acelasi lucru. In numele Lui fac diverse lucruri (ucid, etc). Sectele si antisectele :orbirea si fanatismul celor care au „dreptate”.

Credinta grupeaza oamenii.

Certitudinile ii opun.

Indoielile ii apropie.

Oamenii care “au dreptate” ma sperie.

Oamenii care se indoiesc ma linistesc.

Oamenii care se indoiesc de toate ma descurajeaza.”

Andre Moreau – psihiatru si psihoterapeut in Viata mea aici si acum, editura TREI

Traim intr-o casa ai carei pereti sint oglinzi si credem ca privim in exterior.

Fritzs Perls – psihoterapeut

„Daca iti examinezi in permanta mintea, vei ajunge sa vezi ca gindurile despre cine esti si cum stau lucrurile iti creeaza realitatea pe care o traiesti ca experienta. Cultura noastra ne-a determinat sa eliminam orice experienta ce iese din cadrul nostru conceptual, rational. Realitatea in care traim este selectata de catre definitiile noastre conceptuale. Si eu si tu putem exista in cadrul aceluiasi spatiu fizic, dar fiecare dintre noi ii vedem cu totul altfel. Atunci cind sintem prinsi in capcana mintii care gindeste, sintem intotdeauna la departare de un gind de locul in care se desfasoara actiunea.”

Ramm Dass – Rinduri pentru suflet, Ed For You

O convingere care nu lasa loc de indoieli nu este o convingere; este o superstitie.

Jose Bergamin

Fie ca gandesti ca poti, fie ca gandesti ca nu poti, oricum ai dreptate.

H.Ford

Nimic nu este intr-un anume fel. Starea ta de spirit creaza realitatea.

aforism zen

Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor.

John Locke

%d blogeri au apreciat: