Despre cadouri

art aparut in revista Sens si Consens – editata de edituraascendent.ro

Cât la sută suntem dependenţi de semnificaţia străveche a unui cadou şi de semnificaţia pe care noi o dăm acelui cadou ? Am auzit că e de preferat ca şefului să-i oferi un cadou într-un anumit fel încât să nu interpreteze… cumva… Am citit că iubitului sau iubitei e bine să-i oferi lenjerie intimă sau un parfum… E deja o lege nescrisă că unei femei îi place să primească flori… şi probabil când există vreo ceartă bărbatul vine acasă cu flori… şi femeia îl iartă… Oare şi-a pus vreodată întrebarea acea femeie daca se bucura deoarece chiar ii plac florile sau se bucură deoarece a fost programată în acest fel prin ceea ce a citit sau a învăţat despre comportamentul femei în genere?

Oare când oferim un cadou ne gândim inconştient la ceea ce vrem noi sau la ceea ce doreşte cu adevărat persoana căreia îi oferim? De multe ori oferim ceea ce ne face nouă plăcere, sau ceea ce ne-ar încânta pe noi. Şi de multe ori nu prea cunoaştem cu adevărat preferinţele persoanei căreia dorim să-i facem un cadou… şi atunci alegem ceva impersonal de teama a nu fi respinşi. Regulile de bună cuviinţă sunt prezente destul de des în asemenea situaţii şi ne e destul de greu să spunem că nu ne place un cadou sau că pentru noi nu semnifică acelaşi lucru ca pentru celalalt.

Cred că este necesar să învăţăm să oferim şi să primim. Unii oameni nu ştiu să primească şi se tem chiar a primi cadouri, asta pentru că au poate o amintire din trecut în care au învăţat ca e dureros sa primeşti şi să-ţi arăţi bucuria… sau poate pentru că în casa părinţilor nu se ofereau cadouri… Alte persoane primesc cadoul şi dau şi ei la rândul lor ceva, ca şi cum nu ar fi demni decât dacă dau ceva în schimb…

Este important sa învăţăm să cunoaştem ce preferinţe avem noi şi ceilalţi. Există şi alte tipuri de daruri în afară de cele materializate….Există daruri morale, daruri spirituale, sufleteşti, există persoane care simt că au primit un dar dacă li se oferă unele servicii. De câte ori o femeia nu ar fi dorit să i se facă un dar constând într-o masă la restaurant, sau constând sau de câte ori vreun bărbat nu s-ar fi simţit ca primind un dar când soţia îl lauda sau îi masa spatele? Ce-ar fi sa învăţam să întrebăm persoana căreia dorim să-i oferim ceva (mai ales unei persoane apropiate): Ce îţi doreşti de ziua ta? şi s-o invităm să işi exprime dorinţa. Chiar dacă piere farmecul câştigăm în onestitate şi sinceritate. Ar fi onest ca persoana în cauză să răspundă aşa cum simte fără să fie un răspuns de complezentă. Se poate de multe ori să nu exprimăm ceea ce ne-am dori de teamă ca celalalt nu ar putea să ne îndeplinească dorinţa şi de teama de a nu-l pune într-o situaţie jenanta. Fie şi aşa merită să exprimăm ce ne-am dori, fără ca celalalt să se simtă obligat să ne cumpere. Când exprimăm ceea ce dorim creste comuniunea indiferent de ce se întâmplă în final.

Ce-ar fi să învăţăm să facem daruri si fără de „ocazii speciale”….Ocaziile speciale se găsesc mereu printre noi, important e sa le vedem ! Nu e nevoie să fie Crăciun sau Anul Nou sau orice altă sărbătoare ca să avem plăcerea de a face un dar. În orice zi primim şi oferim ceva….dar nici măcar nu ne dăm seama. Chiar şi în evenimente cu o conotaţie mai puţin plăcută putem găsi un dar care ni se oferă. Sunt persoane care consideră că o ceartă cu un coleg sau un apropiat e ceva negativ. Da, evident ca sentimentele nu sunt tocmai pozitive….dar dacă nu ar fi din când în când câte o astfel de ceartă poate persoanele nici măcar nu şi-ar cunoaste punctul de vedere….

La cât mai multe daruri primite si date!

de CRISTIANA ALEXANDRA LEVITCHI psihoterapeut – psiholog clinician

puteti prelua art din blog cu specificatia sursei

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: