Prejudecati despre hipnoza

Aveti mai jos un art despre CE nu este hipnoza. Cred ca este necesara o clarificare despre Miturile hipnozei, deoarece multa lume este fascinata de acest domeniu si are idei gresite despre fenomenul hipnotic.

Un adevar: sintem in hipnoza – autohipnoza tot timpul cind o activitate sau gind ne acapareaza…(privit la un film captivant ). Hipnoza este sora mai mare a relaxarii si prietena sugestiei.

Exercitiu: ce fel de sugestii va administrati singuri/singure ? sinteti constienti/constiente de ele? Ce fel de autohipnoza negativa isi administreaza o pers cu tulburare obsesiv -compulsiva a carei ginduri ruminative ii acapareaza mintea….? Dar una care mai mereu are “noroc” ? As mai adauga un gind a lui Milton Erickson care fusese la un moment dat acuzat ca isi manipuleaza clientii….El a raspuns cam asa : viata intreaga este o manipulare de la nastere la moarte…Si cind esti ingropat, cosciugul este manipulat pentru a cobori in groapa. Sint total de acord cu ideea lui Erickson despre manipulare. In definitiv, orice gest poate fi privit ca o manipulare….chiar si tacerea…Important  este sa ne automanipulam pozitiv si sa manipulam pozitiv. Pentru cine doreste cum invete sa practice autorelaxarea – exista destule carti pe piata si mii de articole pe internet. Totusi nu va apucati sa practicati tehnica hipnozei asa aiurea, fara a avea o pregatire serioasa de medicina, psihologie, psihoterapie. Un psihoterapeut specializat in hipnoza clinica – hipnoterapeut nu face aceasta tehnica pentru ca ii cere clientul, ci o face in cunostiinta de cauza, cind e cazul si mai ales daca e cazul. Mai intii are nevoie sa stie sa faca psihoterapie si sa fie acreditat in asa ceva. Asadar atentie la cine mergeti sa faceti hipnoza…..

http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_H._Erickson

Miturile hipnozei:

http://www.hipnoterapie.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=36

Acelasi lucru se intimpla si in cazul altor tehnici/metode gen NLP si constelatii familiale care au valoare mult mai mare daca sint integrate intr-un tip de demers profund – psihoterapie/consiliere psihologica/dezvoltare personala psihologica la un specialist – de preferabil psihoterapeut cu analiza personala la activ.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: