Cauzele psihoemotionale ale simptomelor/bolilor fizice

Cauzele psihoemotionale ale simptomelor/bolilor  fizice

Sintem oameni si muritori. Multe persoane somatizeaza – e la indemina 🙂 Fiecare are cite o sensibilitate fizica si nu numai …Altfel am fi perfecti si nu sintem. J Salome vorbeste in cartile lui de ranile emotionale aratate de problemele fizice si mai sint si alti autori. Psihiatri vorbesc despre psihosomatizari – astmul, cefaleea, enurezisul, ticurile, alergiile, gastrita, ulcerul, psoriazisul, dermatitele, lipotimiile, ametelile, voma psihogena, colonul iritabil, migrena, nevroza cardiaca, hipertensiunea etc De ex cind un copil vomeaza poate spune – nu suport aceasta experienta, cind o pers se sufoca e ca si cum ar spune – nu ma supraproteja, nu am cum sa ma exprim. Fiecare avem o slabiciune genetica (preluata de la stramosi). Important este sa ne-o cunoastem si sa lucram asupra ei. Cititi cele de mai jos cu intuitia – nu luati totul ad literam. Este nevoie sa lucram asupra cauzelor ca sa rezolvam simptomul. Medicina alopata nu se adreseaza cauzei, ci doar simptomului.

Despre psihosomatizari aici : http://www.sensart.ro/psihoterapie-individuala.html

Lateralitatea dominanta cerebrala – deseori : partea stg a corpului este legata de : principiul matern/femeie, partea dreapta principiul patern/tata
Pentru stingaci este invers.

Ce am observat eu : Cap – am observat ca deseori durerile de cap (cefaleea, migrena, epilepsia) au legatura :

–         cu relatia cu tatal

–         sau cu faptul ca “avem atitea pe ca, ne doare capul de atitea treburi, te biriie cineva la cap….”

Persoanele ambitioase care au multe lucruri de facut, sau se straduiesc foarte mult sa fie Perfecte au dureri de cap (acest fapt l-am observat si la copii si la adulti)

Ameteli, lesin, crize lipotimice  = pot fi deseori fenomene conversive (isteria de conversie) cind pers are un conflict intern pe care refuza sa il constietizeze apeleaza la ac simptomatologie. Ameteala = imi fuge pamintul de sub picioare Ce anume ma destabilizeaza ?
Lesin – Ce anume e atit de grav incit apelez la ac simptom ? Ce anume refuz sa vad, sa constientizez?

Ochii – Ce nu vad, observ bine ? Ce nu vreau sa vad ? – chakra a 6 a (al treilea ochi)

Gura – ce ma impiedic sa spun ?

Dinti (stricati, carii) – incapacitate de a „musca” din viata, de a fi proactiv, agresiv chiar uneori

Git – ce nu pot sa exprim ? (vezi chackra a 5 a  a creativitatii ) Deseori durerile de git si nodul in git = a nu spune ceva care doresti sa spui (copilul deseori nu sties a exprime furia si supararea si face f f des viroze, gripe, raceli)

Urechi – ce nu vreau sa aud ? Nu intimplator copiii care a caror parinti se cearta des fac Otite

Umeri = ce duci pe umeri ? ce poveri ?

Coloana cervicala – ce greutati duc in spate care nu sint ale mele ci poate ale familiei mele din trecut ?
Miini = ce nu pot manevra in viata mea ?

Piept – sin = relatia cu mama, probleme cu propria feminitate si maternitate (posibil nerezolvata transgenerational Multe femei de astazi “platesc” umilintele mamelor si bunicilor lor prin disfunctii la nivelul sinilor, uterului, ovarelor Multe femei din trecut au fost tratate ca niste animale nu ca niste oameni si au inghitit multe desconsiderari Acest lucru s-a transmis copilelor lor)

Inima (chakra a 4 a – a inimii) = ce am pus la inima ? Ce tristete nu am trait-o autentic si am somatizat-o in durere de inima si boala de inima ?
Astm = deseori persoana foarte dependenta de mama sau cu o mama sufoncanta, care sufoca (nu pot respira, ma sufoci – vezi cazul lui Proust)
Atac de panica – uneori este legat de o trezise erotica pe care pers nu o accepta
Plamin = ce tristete adinca simt si nu exprim ?

Voma si pt copii si pt adulti = ce nu suport si imi vine sa vomit, ce simt ca mi se impune in viata ? Deseori copiii care primesc mai multa mincare decit le e necesar vomeaza = voma psihogena cind ajung la medic, medical trimite la psihologul clinician si astfel aflam ca parintii sint obsedati in hranirea cu orice prêt a copilului fara ca el sa aiba nevoie de mincare cind vor ei

Stomac (gastrita, ulcer) = ce nu accept si rumeg mereu si mereu ? Ce ma roade ? Gastrita si ulcerul sint bolile pers care traiesc in societatea occidentala In occident se pune accent pe competitie si omul fara sa vrea devine obsedat de ambitios si maniac in a accede la functii si pozitii sociale inalte Asta deseori duce la conflicte interne care pt unii se traduc in ulcere. Africanii si unii orientali nu au auzit de gastrite si ulcere….(desi maninca f f piperat, condimentat …)

Ficat, bila (chakra 3 ) – Ce ma infurie ? Persoanele cu probleme de bila se infurie usor.
Pancreas – Ce consider amar in viata si fara dulceata ?

Colon iritabil – ce ma irita ? ce nu pot digera ?

Diaree – incapacitate de asimilare, ce tip de experienta nu doresc s-o asimilez ?

Constipatie – retinere, teama de a nu avea, de a nu poseda – vezi chakra 1 (a supravietuirii, a sigurantei materiale)

Dermatite, boli ale pielii (pielea este organ de contact cu altii ) – Ce fel de emotii negative tin in mine si  nu exprim decit prin aceste boli de piele ? Ce relatie am avut cu mama sau ce relatie am cu partenera/partenerul ? Daca cosurile sint la virsta matura pe fata = relatia cu sine insasi, neincredere in sine, stima de sine joasa (o forma de a nu dori sa ai partener/partenera)
Coloana lombara – ce anume nu mai pot duce ? Daca pers nu se poate inclina – posibil s-a inclinat prea mult in fata altora, sau poate prea putin (am avut o clienta care a facut o criza de lombosciatica in momentul in care era nevoie sa faca curatenie in casa….De fapt nu dorea sa faca si se simtea obligata….Cind a constientizat cauza a putut alege constient sa faca aceasta munca cind se simtea in stare nu ca “Trebuie! “) Coloana lombara apartine chakrei a 2 a care corespunde sexualitatii (relatia cu partenerul sau cu trecutul – transmiterile transgenerationale)
Rinichii organ excretor (cistite, infectii) – Ce anume nu pot sa exprim ? De ce mi-e teama ? Cistitele dese la femei pot arata si ranchiuna pe partenerul de cuplu

Ovare, uter, prostata (chakra 2 ) – probleme cu partenerul/partenera (ranchiuna acumulata) sau cu parintii (trasnmiteri transgenerationale)

Uter – cuibul femeii ex : fibrom = o femeie doreste inconstient copii si face fibrom – corpul secreta sau mai poate semnifica faptul ca o femeie nu se simte sigura pe “cuibul” ei. Infectii in zona genitala – furie pe partener/partenera ( e o forma de a nu face sex, de respingere a partenerului/partenerei)
Enurezis primar si secundar (la copii) – am observat ca deseori apare intr-o familie in care atmosfera este tensionata (familie disfunctionala), in care tatal mai ales este dur sau perceput ca dur si in care copilul arata Simptomul acelei familii spunind „fac pipi pe voi ” in mod metaforic

Anus – probleme legate de supravietuire, de fiintare (cind pers spune „sa-mi pazesc fundul – scaunul ” = sa imi pazesc siguranta materiala
Artrita reumatoida – In ce parte a vietii sint rigid/a si nu pot fi flexibil/a?

Picioarele – Ce ma tine pe loc? Pe ce nu ma simt sigur/a? In ce parte a vietii nu ma simt sigur/a si autonom/a?
Obsesie a nu se ingrasa (anorexia) : refuz de imbatrinire, respingere de sine, teama de a nu fi placut/a, acceptata/a, ura de sine.

Aveti mai jos si alte semnificatii – carti in tema :

 https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2012/09/16/carti-psihosomatica/

Nu inseamna ca daca descoperim semnificatia si facem si psihoterapie trebuie sa lasam la o parte intreg tratamentul alopat (mai ales in cazuri grave – neoplazii ).

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: