Accepta-ti Umbra

Daca cumva te numeri printre aceia care crede despre el ca e numai “lapte si miere”, atunci socul va fi foarte mare cind poti afla despre tine ca ai si parti mai putin placute in tine. Daca spre exemplu crezi ca esti o persoana extrem de iubitoare (iubesti pe toata lumea) este posibil sa afli despre tine ca urasti la fel de mult, pe unii apropiati sau pe altii…Daca crezi despre tine ca esti pasnic/a atunci poti afla ca in adincul sufletului tau esti conflictual/a. Daca crezi despre tine ca ai doar parti luminoase in tine , atunci va fi greu sa iti accepti Umbra. Orice comportament are rolul sau intr-un anumit moment.
Iata mai jos diverse art pe tema Umbrei – acelei parti neconstientizate pe care o proiectam deseori in altii.  C G Jung vorbeste despre Umbra din noi insine – in care ne sta puterea si forta daca o acceptam si o integram. Lumina are nevoie de intuneric….Daca judecam pe altul este posibil sa continem in noi acea trasatura …..O persoana geloasa – poseda multa iubire si daruire in sine, o persoana rece poseda multa caldura, o persoana superficiala poseda multa creativitate…reflectati. Nu va „luptati” cu presupusele defecte ale voastre ….iubiti-le, acceptati-le si ele se vor transforma….aparent ca prin miracol. Ti se pare cineva materialista si egoista…? Cauta adinc in tine aceste atribute ! O sa le gasesti sigur. De ce nu ti le accepti ? Pt ca cineva (in trecutul tau : parinte, bunic, profesor sau alta autoritate) ti-a spus ca „Nu e bine sa fii materiaist si egoist” si ca atare ai inceput sa iti negi unele nevoi, sa le refulezi. Partea buna este ca fiecare aparent defect are in el o aplicabilitate imensa in anumite circumstante. Cu spune un principiu NLP : orice comportament este benefic in anumite conditii. A nu te accepta cu toate atributele tale inseamna a nu fi Intreg.
Este posibil ca uneori sa avem intuitii cu privire la trasaturile unor persoane, insa este de preferat sa verificam daca acele trasaturi apartin doar acelor persoane sau le detinem si noi insine. Alteori, o persoana vede in altii exact acea trasatura pe care ar dori sa o manifeste ea insa nu isi permite (tot din cauza unor injonctiuni din trecut). Poate o persoana ar dori sa isi ingrijeasca nevoile, sa fie mai pragmatica, insa Vocea critica din ea insasi nu o lasa. Despre aparentul altruism de citit aici : https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2011/12/08/despre-altruismul-autentic-egoism-mascat-mituri-despre-abundenta-si-bani/

Pt cei  care nu stiu ce e proiectia am adaptat mai jos definitia din S. Ionescu, M-M. Jacquet, C. Lhote, Mecanismele de aparare, Polirom, 2002, Iasi.
Proiectia :
Acest mecanism de aparare – este unul dintre cele mai uzuale. Persoana atribuie altora ginduri, afecte, intentii, tendinte, emotii nedorite, inacceptabile, dorinte de care nu este constienta sau pe care le refuza in ea. Daca o persoana simte ostilitate, in loc s-o traiasca o proiecteaza pe alta persoana atribuindu-i aceleia ostilitatea „ea e ostila, rea”, cind de fapt persoana care afirma aceste cuvinte are caracteristicile respective. Aceasta atribuire diminueaza angoasa proprie privind propiriile caracteristici neacceptate si pastreaza stima de sine a persoanei. Deseori cind criticam pe cineva, criticam de fapt un presupus defect al nostru pe care nu avem curajul sa il recunoastem. Avem de-a face cu proiectia si in superstitii, arta, mitologie, transfer, animism. Deseori parintii proiecteaza pe proprii copii diverse caracteristici mai mult sau mai putin reale.Avem deseori tendinta de a ne blama, de a ne gasi nod in papura, de a ne critica, de a ne uri pe noi insine – fara sa constientizam ca partea noastra pe care o urim cel mai mult in noi – are o forta deosebita, o putere si o energie pe care noi putem s-o flosim benefic.
Daor in momentul cind o acceptam putem s-o folosim eficient. Umbra noastra ne este de mare ajutor daca nu o negam, daca nu o devalorizam.
Cris A Levitchi
Altele despre mecanisme de aparare gasiti si la : http://www.eva.ro/psihologie/situatii-si-sfaturi/care-sunt-mecanismele-de-aparare-ale-subconstientului-articol-11220.html, http://www.topsanatate.ro/articol/mecanisme-de-aparare-proiectia-21278.html

http://www.nlpartgrup.ro/articole/
http://www.damaideparte.ro/index.php/iubeste-ti-umbra/430/

Lucrurile care ne deranjeaza la altii: (autor necunoscut – fragment primit pe email) ceea ce proiectam in altii :
iata textul: „Am stat sa ma gandesc ca lucrurile care ma deranjeaza cel mai mult la altcineva, sunt, probabil, propriile mele defecte de caracter.
Cei care-ti provoaca iritarea si resentimentele cele mai puternice, sunt adesea cei care te reprezinta cel mai bine pe tine – ei intrupeaza chiar acea trasatura de caracter pe care o ai, pe care ti se cere s-o observi, la care ti se cere sa reflectezi, pe care trebuie, prin urmare, s-o vindeci. Toate sufletele de pretutindeni au organizat lucrurile astfel. Acei „altii” pe care ii judeci si ii respingi cat se poate de zgomotos, iti zgandaresc cel mai mult propria rana dureroasa, recunoasterea ta defensiva ca privesti la parti din tine insati, despre care iti dai seama, la un anumit nivel, sa au foarte mare nevoie de ajustari. Cand acele caracteristici isi fac aparitia in alta persoana, si declanseaza in tine aceasta reactie, multumeste-i acelei persoane, pentru ca iti ofera darul auto-examinarii. Cum altfel s-ar putea trezi o persoana adormita, decat daca primeste un ghiont ca sa se trezeasca din atipeala – ghiontul fiind lucrurile pe care le resimtiti ca iritare, prejudecata, critica si fatarnicie? Desigur, in mare parte a timpului, nu esti constienta de darul pe care ti-l aduce altcineva si, in schimb, incerci sa-i eviti pe cei despre care spui ca-ti displac.
Atunci cum sa rezolvam acest paradox – faptul ca ii evitam pe cei pe care ii atrag sufletele noastre?
Mai intai, sufletul atrage spre tine, prin intermediul altcuiva, ceea ce iti seamana – iar apoi, mintea supervizeaza respingerea, pentru ca sufletul nu are dusmani, in schimb intelectul, da. Intelectul este cel care tine pe raboj socoteala celor despre care crezi ca te-au nedreptatit, in timp ce latura ta superioara nu are nici o obiectiune fata de nimeni. Asa ca mintea judeca, apoi condamna, descopera prostia, gaseste defecte si se opune, respinge, se fereste, dispretuieste – si face toate astea, in timp ce sufletul asteapta cu rabdare si cheama spre sine inca o persoana, din alt loc, la alt moment, pentru a te imboldi din nou, pana ce ajungi sa observi celalalt eu din fiinta ta. Astfel te indrepti spre acele laturi ale tale pe care nu le recunosti, pentru care esti pregatita.

Cu siguranta, insa, ca nu toate trasaturile de caracter pe care le consideram neplacute la altii, reflecta ori oglindesc acelasi lucru in propria noastra persoana? Sa luam, de exemplu, trasaturile unui alcoolic, casatorit cu o femeie care se opune obiceiului sau de a bea. Daca ea nu bea de loc, cum sa se reflecte asta asupra ei?

Pentru ca, in viata cuiva, sa-si faca aparitia unele trasaturi de caracter „enervante”, care sa declanseze astfel o reactie de judecata, critica, resentiment, ori automultumire, inseamna ca se intampla ceva cu planurile sufletului. Trebuie sa recunoastem ca aceste idei nu sunt pentru cei prea sensibili, dar daca viata ta functioneaza cum trebuie si crezi ca esti pregatit pentru marea liga spirituala, gandeste-te ca maestrul nu se enerveaza pe nimeni, in nici un fel de conditii si de aceea poate chema la el orice experienta, fara prejudecati ori sentimente de superioritate.

Prin intermediul prietenilor, al colegilor, chiriasilor, patronilor, copiilor si vecinilor, sufletul atrage adesea catre el trasaturi si caracteristici comune – dar care par a fi disimulate in altcineva. S-ar putea ca particularitatile modului in care sunt impartasite aceste caracteristici si trasaturi sa nu fie identice. Femeia din exemplul tau se poate intreba unde manifesta si ea comportamente specifice unei dependente, pierderea stapanirii de sine, sau manifestarea unei anumite slabiciuni. Cercetand prin introspectie, va vedea in ce mod da dovada de dependenta fata de vreo substanta, de alimente sau sex, ori poate are obiceiul prost de a-i teroriza emotional pe altii, sau de a-i judeca pe ceilalti. Prin acest mesaj, incercam o actiune foarte personala, asa ca fii atenta la el. In exemplul tau, sufletul intreaba de ce ar trebui cineva sa-l judece atat de aspru pe un alcoolic, atunci cand ai si tu aceeasi caracteristica in comun cu el, doar cu detalii diferite. Invers, adesea intruchipezi chiar tu, macar intr-o anume masura, acele trasaturi pe care te simti indemnata sa le indragesti si sa le admiri la ceilalti. Vezi, iti ajunge sa privesti in jur ca sa vezi de cine esti inconjurata – iar dintre acestia, cine iti starneste vreo reactie – si vei descoperi zone ale propriei tale dezvoltari spirituale, care solicita sa fie abordate si vindecate.
Ce spui, insa, de un om de afaceri posomorat, prost-dispus, care este enervat si deranjat de giumbuslucurile adolescentilor zgomotosi din apropiere? Vrei sa spui ca acesti adolescenti au caracteristici comune cu ale omului de afaceri?
Cand altcineva iti declanseaza o reactie de furie sau iritare, de enervare, de judecata sau gelozie, este posibil sa detii si tu, in personalitatea ta, caracteristici similare, care trebuie vindecate – sau poate ca ai atras spre tine trasaturi pe care eul tau superior iti cere sa le dezvolti, trasaturi pe care nu le arati de obicei. In cazul omului de afaceri, sufletul lui poate ca-i cere sa „se lumineze”, sa regaseasca bucuria, rasul si umorul, asa cum sunt intrupate de tinerii din jurul lui. Cu cat este mai rigid, cu atat va constata ca este mai mult inconjurat de cei care reprezinta veselie si jovialitate. In cazul lui, caracteristicile din celalalt pot parea chiar ca au aspectul de iresponsabilitate, pentru ca sufletul ii cere ca tendintele sale rigide sa se destinda si sa fie echilibrate prin veselie. De aceea, cei care sunt de obicei punctuali, ajung pana la urma sa se casatoreasca cu cineva care este permanent in intarziere. Contrariile se atrag, dintr-o ratiune minunata, plina de suflet.”


Recomand: Debbie Ford – Partea intunecata a cautatorilor de lumina  – Cum sa va recuperati puterea, creativitatea, stralucrirea si visele – ed For You
Are inca 3 carti editate la ed For You.

http://www.editura-foryou.ro/index.php?where=detalii&carte=19&nume=Partea_intunecata_a_cautatorilor_de_lumina


Fragment din cartea „Si Dumnezeu poarta negru uneori – Incursiuni in partea ascunsa din noi” de Cristiana Alexandra Levitchi – editura Ascendent –www.edituraascendent.ro
Partea “Rea” http://www.sensart.ro/ura-si-constiinta.html

Un exercitiu cu Umbra gasiti si in cartea : Vorbe fara glas. Cum sa facem fata pierderilor, separarilor si violentelor din viata noastra (despre dolii si pierderi) Cristiana Alexandra Levitchi, Clara Toma , editura Ascendent  http://www.sensart.ro/vorbe-fara-glas.html

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: