O stiinta noua si folositoare – Maternologia

Avem inca multe inca de invatat in privinta copilului nou nascut. Unele scoli de psihoterapie spun ca prima trauma a omului este nasterea, de aceea mama si copilul ar fi de dorit sa fie in atentia maternitatilor si din punct de vedere psihologic, nu numai medical propriu zis.  Din pacate inca la noi, personalul medical nu este instruit in a fi alaturi psihoemotional linga mama care isi perde copilul, sau mama care naste un copil cu probleme. Tatal deseori considera ca rolul lui de tata este doar de a aduce bani in casa nu de a fi alaturi de partenera- sotia lui cind ea naste. Pe barbat maternitatea il inspaiminta, parca „redevenind” (pt o perioada)  copilasul mic din burta mamei lui. El regreseaza deseori cind vine copilul pe lume.
Mai mult istoricul transgenerational poate influenta fatul. Daca parintii s-au simtit respinsi de proprii parinti transmit acest lucru si fatului (inconstient). Nasterea primului copil e prilej de bucurie insa e un eveniment stress mare
Conteaza cum a fost sarcina si daca au fost evenimente stresante in timpul sarcinii (copilul simte tot)
Conteaza daca mama are sustinere psihoafectiva dupa nastere (majoritata femeilor cu depresie post natala se simt nesustinute de partener si familie)

Aceasta stiinta noua Maternologia are rolul de a ajuta si mama si tatal in procesul de a primi copilul nascut pe aceasta lume.
Cris A Lev

http://www.maternologia.ro/

interviu la Radio :

http://www.maternologia.ro/interviu/langswitch_lang/fr/

Recomandare carte : Arta de a fauri oameni, V Satir, Ed Trei

http://www.edituratrei.ro/product.php/Virginia_Satir_Arta_de_a_fauri_oameni/2308/

 

%d blogeri au apreciat: