Despre parinti toxici si socri toxici

Recomand doua autoare psihoterapeute autentice si sincere Alice Miller si Susan Forward pe care le apreciez foarte mult.

Alice Miller http://www.alice-miller.com/index_en.php are doua carti editate in Romania : Desteptarea Evei si Revolta trupului ed Nemira http://www.nemira.ro/carti-5-lei/revolta-trupului–852 Ea vorbeste de parintii toxici : fie ei abuzivi (fizic, afectiv, verbal), fie ei supraprotectivi, sau indiferenti controlori si da exemple din copilaria traumatica a celor mai mari abuzatori ai lumii (Hitles, Stalin, Saddam H).

La fel Susan Forward http://www.susanforward.com/  a scris o carte denumita Parinti toxici (insa nu a fost editata la noi – gasiti pe internet unele fragmente din carte).

O carte editata la noi de curind a autoarei Susan Forward : Socrii toxici. Strategii pentru protejarea căsătoriei http://www.edituratrei.ro/product.php/Susan_Forward_Socrii_toxici_Strategii_pentru_protejarea_c%C4%83s%C4%83toriei/2279/

Socrii toxici sint de fapt niste fosti parinti toxici cu partenerul vostru. Sint familii tinere care aleg sa plece departe din tara sa se rupa de parinti si socri crezind ca astfel o sa scape de “strinsoare”, de dependenta emotionala si abuzuri. Adevarul este ca fuga nu este o rezolvare. Aceste familii deseori ramin “agatate” patologic de familiile de baza (daca nu ajung sa isi analizeze trecutul si sa isi infrunte fantomele copilariei). In Romania intre parinti si copii exista destul de des o simbioza nesanatoasa. Daca cuplul tinar are posibilitatea de a isi cumpara o casa este excellent, insa daca nu poate locui cu parintii – cu o conditie care sa ateste sanatatea psihoemotionala – sa puna limite clare si ferme parintilor si socrilor si sa negocieze spatial de locuit, timpul petrect impreuna si alte aspecte ale traiului in comun. O confruntare directa si furioasa este de dorit in locul criticelor ascunse, atitudinii pasiv – agresive (bombanelii) in orice tip de relatie.

Cris A Levitchi psihoterapeut

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: