Unde dai si unde crapa….

Unde dai si unde crapa….

 

Despre lucruri importante care ne influenteaza

Munca unui psihoterapeut seamana cu a unui arheolog sau/si a unui detectiv. Psihoterapeutul scormoneste din noianul de simptome semnificatia lor pentru client.

Multi dintre noi ne descoperim diverse simptome in anumite momente ale vietii. Eu de exemplu, am simtit pe pielea mea o senzatie neplacuta in lift. Inainte de a merge sa fac propria psihoterapie (pentru cine nu stie psihoterapeutul are datoria sa isi lucreze el insusi problemele, traumele  inainte de a lucra cu altii. Consider ca acest exercitiu este nevoie de a fi facut cam toata viata – cel putin atita timp cit lucreaza el insusi cu persoane) nu ma simteam confortabil mergind cu liftul. Aveam o senzatie de neliniste. As fi fost mai in siguranta afara din lift. Intuitiv am analizat aceasta senzatie pornind de la informatiile pe care le aveam despre nasterea mea si am descoperit fara surprindere ca senzatia neplacuta avea a face momentul nasterii (nasterea a fost naturala).

Mai tirziu, am descoperit cu doua cliente semnificatia unor fobii ale lor. Interesant este faptul ca senzatiile erau diferite insa cauza aceeasi – amintiri din momentul nasterii.
Una din ele fusese nascuta mai devreme de termen cu unele complicatii si cealalta nu fusese dorita (mama ei incercase sa avorteze).
Cazul meu si al clientelor demonstreaza faptul ca noi ne amintim diverse lucruri din viata intrauterina si chiar nasterea.

Simtul mirosului si simtul tactil sint doua simturi importante pe care ne bazam in aceste amintiri preverbale. Sigur vi s-a intimplat sa mirositi ceva si brusc sa va cuprinda o stare psihica buna sau dimpotriva foarte neplacuta. Acel miros va aminteste probabil de o experienta de viata din timpuri in care nu puteati verbaliza.

Concluzie : stim mai multe despre noi insine si familia noastra decit credem…

Crisa Levitchi

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: