Intre ani…

Exercitiu de sfirsit de an
Va propun un exercitiu pe care l-am tot auzit in grupurile (de colegi si profesori) Nu cunosc sursa lui – adica nu stiu cine l-a inventat si cind ….poate cu mult inaintea noastra a celor care traim azi …Ii multumesc persoanei care l-a inventat pentru ca a avut inspiratie ! ) In exercitiul initial – persoana concepe o scrisoare pe care o adreseaza unui/unei prieten/prieten si ii scrie tot ce a facut in anul care incepe ca si cum acele actiuni ar fi deja indeplinite, realizate.
Unii folosesc scrisul altii obiecte – altii doar isi spun in gind ce doresc sa faca in noul an.
Am unele precizari personale la aceasta scrisoare :
Va invit sa faceti in noul an ce vine ceva ce nu ati mai facut pina acum…Celor care au o problema cu verbul „a fi „– “sa fie “ (sa se bucure mai mult de clipa ) nu “sa faca” sau “sa nu mai faca” asa de multe.
Dorintele pe noul an ar fi ca ele sa fie sub forma de obiective (in orice plan al vietii doriti – in toate daca vreti – profesie, relatii parteneriale si sociale, pasiuni) pozitive, realizabile, realiste, observabile, concrete in realitate (nu abstracte – “Vreau binele omenirii”) mai ales ecologice pentru sine si pentru ceilalti.
Ex Daca o doamna de 75 de ani doreste sa devina balerina, se prea poate ca obiectivul sa nu i se indeplineasca pentru simplul fapt ca este i-realist – fantezist.
Ex Daca un barbat vrea sa isi schimbe serviciul (si este angajat intr-o relatie in care se presupune ca pune energie) acest lucru poate afecta si restul familiei (sotie, copii) deci deseori obiectivul se schimba (ca sa fie ok pentru toti membrii familiei).
Sub orice obiectiv abstract gen “Vreau binele omenirii” se afla de fapt nevoi, dorinte personale, particulare ale fiecaruia dintre noi. Asta am invatat de la NLP.  Obiectivele abstracte : sint irealiste, utopice (si ascund de fapt nevoi personale).
De aceea obiectivele specifice sint de dorit si mai ales ce implica ele – ce costuri. Cu cit sint mai obiectivabile in realitate (defalcate pe pasi practici pe care este nevoie sa ii faceti ca sa le indepliniti) cu atit au sansa mai mare de indeplinire. Si fireste este nevoie sa ne cunoastem limitele si posibilitatile – adica sa ne cunoastem pe noi insine….si inconstientul nostru sa fie de acord cu dorintele noastre…..(adica dorintele constiente sa fie in acord cu dorintele inconstiente….Aici e o poveste mai profunda….despre blocaje si se intilneste in multe cazuri cind o persoana tot isi doreste ceva….si face cite ceva….insa nu „pica” nimic….Atunci e nevoie sa isi puna alte intrebari ca sa capete alte raspunsuri )

La multi ani !

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: