Brainspottingul si alte instrumente profunde in ajutorul psihoterapiei

Brainspottingul este un instrument terapeutic care restructureaza nivelul neurologic operind asupra simptomelor emotionale, fizice si traumelor neconstientizate, astfel incit persoana se simte dupa procesare, mai bine cu ea insasi si la nivel somatic, emotional, mental. Este folosit in lucrul cu traumele, cu problemele emotionale, cu somatizatile insa si pentru deblocarea creativitatii. Amintirile traumatice se observa puternic si in planul somatic. Ca si EMDR ul actioneaza asupra amintirilor corporale, lucreaza pe ambele emisfere cerebrale, asupra creierului limbic (mai ales asupra amigdalei). De aceea sindromul de stres posttraumatic se poate trata prin brainspotting sau EMDR.
Daca in braispotting se lucreza acompaniati de muzica, in arheologie somatica se lucreaza acompaniati de uleiuri esentiale. Modurile de abordare a intregului constituit de minte, emotii, corp, sint diferite insa scopurile sint aceleasi.
Aceste tipuri de instrumente de terapie sint indicate a fi lucrate impreuna cu sedinte de psihoterapie. O trauma se elaboreaza in timp (in ani de zile). Daca nu se fac sedinte de psihoterapie atunci psihoterapeutul nu incepe o sesiune de acest fel decit dupa citeva sedinte de cunoastere a problematicii persoanei. Acelasi lucru il recomand si pentru o sesiune de constelatii sistemice – individuale (de a avea inaintea sesiunii propriu zise – citeva sedinte de cunoastere a persoanei si problematicii). Iata aici de ce asa : https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2012/01/19/criterii-pentru-dezvoltare-personala-consiliere-psihoterapie-ambulatorie-coaching-individualsau-grup/, https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2012/06/25/constelatiile-sistemicefamiliale-in-contextul-psihoterapiilor/ Altfel e ca si cum am dori sa facem la o casa direct etajul 1. Pentru a lucra pe o problematica asa de profunda este nevoie de incredere si de o relatie. Relatia de terapie ca orice relatie se construieste in timp.
Brainspottingul si EMDR sint practicate exclusiv de specialistii psi : psihoterapeuti, psihologi clinicieni, psihiatri (deci : nu incercati singuri acasa ). Respiratia holotropica este o alta terapie profunda pe care o recomand asistata de psihoterapeut si nu altfel. Multe persoane oricum au nevoie dupa astfel de sesiuni – de a integra informatia din corp, suflet si minte si acest lucru nu prea se poate face decit cu o oglinda – care e psihoterapeutul.

Film : El Brainspotting por David Grand.mpg

Robert Scaer, M.D. Trauma Treatment: EMDR and Brainspotting.m4v

%d blogeri au apreciat: