Un eseu actual – In cautarea fericirii – B Russell

Cautarea fericirii se pare ca a devenit un scop in sine in societatea occidentala. Tocmai a cauta fericirea cu luminarea, duce la negasirea ei. Fericirea are multe moduri de a se intrupa in realitate.
Eseul despre fericire a lui B Russell se dovedeste extrem de actual. Destul de familiarizat cu psihanaliza si curentele psihologice el descrie cu alte cuvinte unele din cauzele nefericii : competitia, plictisul si lipsa placerii de a gusta din timpul liber :  oboseala, simtamintul pacatului, mania persecutiei, frica de gura lumii. Pentru cititorul obisnuit cu diversele tipuri de psihoterapie intuim ca vorbeste despre gindurile disfunctionale intr-o forma usor de inteles.“Timpul liber petrecut in tihna si benefic pentru nervi ajunge sa fie simtit ca plictis” (pag 50) Oricum avem nevoie sa toleram o forma de plictis. Altfel nu ne-am maturiza.
Vorbeste mai apoi despre conditia femeii in societate si balansul ei perpetuu intre cresterea copiilor si planul profesional, despre parenting intr-un mod democratic si echilibrat.
Se refera la schimbarile de mentalitate si despre responsabilitatea clasei politice de a asigura o viata cit mai benefica – adultilor/parintilor pentru ca acestia sa ofere o viata educatie buna copiilor.
Ca surse ale fericirii el vorbeste despre : pofta de viata, afectiunea, familia, munca, interesele interpersonale.

Puteti consulta mai multe in
http://www.humanitas.ro/humanitas/%C3%AEn-c%C4%83utarea-fericirii

In tema : http://www.cafegradiva.ro/2016/12/pledoarie-pentru-o-scoala-care.html

si https://vellant.ro/carte/elogiul-inactivitatii-1663815

%d blogeri au apreciat: