Rusinea bat-o vina

In Romania inca rusinea si vina sint emotii valorizate social, desi cu foarte putine exceptii, ele sint profund disfunctionale, sadind cucuta la radacina stimei de sine. Nu de alta insa imi aud inca urechile apelative ale unor adulti la adresa unor copii „obraznicatura” ….La ce se refera de fapt ? Deseori se refera la un comportament ne-obedient si plin de altfel de curaj. Una e sa ai curaj, alta e sa fii grobian. Avem „curajul” de a pune intrebari ? Despre orice tema ? Am intilnit multi adulti cu virsta de peste 30 de ani, care nu au acest curaj. Nu au curajul de a spune „Nu stiu si da nu mi-e rusine ca nu stiu asta. Pot invata.”Putem sa dam vina pe comunism asa generic. Multi dintre acesti adulti au fost pusi la coltul rusinii de catre adultii semnificativi (si aici intra parinti, bunici cadre didactice). Umilirea publica era la ea acasa in comunism si inca mai e si azi in unele scoli. Revenind – un adult – care nu apreciaza decit obedienta la copil, nu numai ca ii face viata toxica acelui copil ci nu isi asculta deloc Copilul din el insusi. Copilul din el insusi e asa de terifiat de Parintele Normativ atotputernic negativ incit acest adult nu poate avea blindete, flexibilitate si intelegere pentru un copil real (asa cum nu are nici pentru Copilul din el ). El functioneaza doar normativ, punitiv, ne-creativ, rigid, plin de prejudecati, dogmatic, ordonat, organizat excesiv doritor de perfectiune. Creativitatea nu se naste deseori din ordine, ci din haos, rebeliune, curaj, diferenta. Insa a fi diferit nu e inca tolerat in multe societati, inclusiv in a noastra. Noi romanii nu dorim sa ne individualizam, ne place la gramada. Curajul are a face cu umorul. Asta ma duce cu gindul la partea sanogena a Umorului. (nu partea lui negativa : care se manifesta prin ironie, sarcasm, jignire, franchete ostila, autoironie, bascalie  la care romanii sint buni). Copilul extrem de cuminte nu poate avea umor, pentru ca lui ii e frica. Umorul spulbera frica si anxietatea. Deseori oamenii fac glume cind sint anxietati (excesul de glume in astfel de cazuri fireste nu e ok). Un nou nascut cuminte care nu face probleme si nu plinge deloc ….trebuie sa ii ingrijoreze pe parinti, decit sa ii fericeasca….Asta nu inseamna ca un bebe anxios e mai de dorit (da asta e o alta discutie). Cumintenia naste de multe ori mai tirziu victimizare (vezi triunghiul dramatic). Sa luam aminte la fenomenele de bullying si mobbing. Cumintenia se asociaza de multe ori cu un comportament defensiv sau pasiv agresiv (noi romanii sintem maestri ca popor la un astfel de comportament si alteori trecem la comportament violent nu asertiv).

Char daca pare exagerata putin Alice Miller, are dreptate cind vorbeste despre „pedagogia neagra” (ea nu este de acord cu ideea ca ar trebui sa ne cinstim parintii cu orice pret chiar daca au savirsit asupra noastra atrocitati si sa nu ii urim. Lipsa constientizarii furiei si urii asupra tatalui – a dus la Holocaust). Sa nu uitam nu ura e opusul iubirii, ci indiferenta. (voi reveni pe aceasta tema).

Si mediul on line care incurajeaza aceste fenomene – cyberbullying. In spatele anonimatului o persoana poate fi cit de grobiana poate. Alteori, un copil cuminte excesiv in copilarie poate ca adult sa ajunga rebel intr-un stil negativ. Sint momente cheie in care rebeliunea e fireasca – in copilaria mica (2-4 ani ) si in adolescenta. Ce se intimpla la aceste virste ? La aceste virste intrebarile sint cheie in dezvoltare! A pune intrebari e semn de sanatate. „De ce ? ” ul e vital pentru flexibilitate si creativitate. Rebeliunea mai este sanogena ori de cite ori avem de-a face cu o atitudine autocratica. Avem curajul de a o confrunta ? Si de a amenda critica ?

http://attachmentparenting.ro/cms/front_content.php?idcat=4&idart=112

Carte Boris Cyrulnik http://www.edituratrei.ro/product.php/Boris_Cyrulnik_Mai_bine_mor_dec%C3%A2t_s%C4%83_spun_Ru%C5%9Finea/2436/

http://www.cafegradiva.ro/2015/10/mai-bine-mor-decat-sa-spun-boris-cyrulnik.html

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-psihologie-creier/2914-cum-distingem-sarcasmul-de-sinceritate.html

http://www.cafegradiva.ro/2015/06/bullying-bully-copii-adolescenti.html

%d blogeri au apreciat: