Un psihoterapeut nu devine psihoterapeut peste noapte

Un psihoterapeut nu devine psihoterapeut peste noapte, nici in doi ani (desi exista scoli care peste doi ani fabrica psihoterapeuti , nelucrati personal).

Formarea in psihoterapie de obicei dureaza peste 4 ani si ceva si include formarea propriu zisa, supervizare, intervizare (care se face mereu si mereu), terapia personala a terapetului (care si aceea se reia de mai multe ori in viata). Cum sa ai pretentia sa lucrezi cu un client daca tu insuti nu ai trecut pe scaunul clientului ? Este valabil pentru toti cei care lucreaza cu omul….si sint multi. Din acest punct de vedere metoda ESPERE a lui J Salome – este departe superioara (formarea dureaza 4 ani, in care cel care se formeaza trece si prin grupuri de dezvoltare personala).
http://www.cafegradiva.ro/2015/01/psihoterapia-pe-scaunul-clientului-si.html In unele tari doar psihologii pot practica coaching….doar in alte tari…La noi oricine…
Uneori psihoterapeutii care nu au trecut prin psihoterapie personala induc si asteptarea de la psihoterapie ca acele chestiuni de o viata sa se rezolve peste noapte – eventual in 2 luni sau 6….(cu X tehnici si gata ) O astfel de gindire nu incurajeaza rabdarea cu sine si nici lucrul personal. Pentru a parcurge o psihoterapie, chiar o dezvoltare personala este nevoie de rabdare si toleranta la frustrare medie spre mare, insa se pare ca toata lumea vrea „repede” totul pe tava – batut din picior ca un copil de 3 ani. Mai mult – daca se ofera totul „repede” creste maturizarea ? Nu. Se pare ca nici unii lucratori cu oamenii nu inteleg asta…
Abia intr-o luna se creeaza relatia. Pentru ca o terapie sa fie ok este nevoie de rabdare cu sine, de asteptari realiste, de relatie ok cu terapeutul, de rezonanta cu el/ea, de resurse interne si sociale si motivatie intrinseca a clientului.
Si ce pretentie sa mai avem de la coach, nlp isti, hipnotizatori, constelatori sistemici, consilieri pentru dezvoltare personala, cei care „predau parenting”, care nu au la baza facultatea de psi sau conexa (filosofie, medicina, asistenta medicala, asistenta sociala) ca nu au trecut prin psihoterapie personala (si ca se formeaza in doua zile sau cel mult 1 an…) daca nici in unele scoli de psihoterapie nici formatorii nu au trecut prin analiza personala, sau unii nu si-au mai facut de mult (unii nici nu practica, ci doar predau) daca nu obliga psihoterapeutii in formare sa treaca prin analiza personala 1 la 1 ? Nu de grup – ci 1 la 1. Este vitala !

Nu mai vorbesc de absolventii (multi de altfel) de psihologie care nu au analiza personala la activ si au facut facultatea ca sa faca o facultate (mai ales ca multi nu au dat examen). Cum se intra acum la facultatea de psihologie ? Erau 11 pe loc cind am dat admitere.

Nici cei care sint psihologi – in diverse subramuri ale psihologiei si nu au mers in viata lor la o terapie personala. Clientii unei psihoterapii ajung mai lucrati decit unii psihologi, coach, constelatori, consilieri pentru dezvoltare personala etc
In psihoterapie 1 + 1 nu = 2 ci 7 …de aceea psihoterapia este mai aproape de arta si filosofie decit de stiinta. De altfel mama psihoterapiei este filosofia. (nu degeaba unii au dat la admitere la facultate – filosofie). Psihoterapia e cea mai departe de stiinta dintre toate subramurile psihologiei.

Yalom nu s-a rusinat ca de-a lungul vietii a mers el insusi in psihoterapie.

https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2014/11/01/yalom-viata-nu-merita-sa-treaca-neexaminata/,

https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2012/09/14/yalom-despre-beneficiile-psihoterapiei-de-lunga-durata/
Personal, am trecut prin consiliere personala 1 la 1 in fiecare psihoterapie in care m-am format. Asa se invata si conceptele teoretice cel mai bine.
Multi dintre psihologi / psihoterapeuti se pretind “oameni de stiinta” (zic se pretind pentru ca si “stiinta” poate deveni un mecanism de aparare impotriva angoaselor ….proprii – pentru cei nelucrati) si au un „cui” impotriva terapiilor complementare.
Sigur, in acest domeniu al terapiilor complementare – exista multi neaveniti….(sigur ar fi de dorit sa treaca printr-o psihoterapie personala cu totii). In legea terapiilor complementare si psihologii si medicii pot practica si terapii complementare.
Societatea in care traim nu incurajeaza echilibrul, intelepciunea, nici multidisciplinaritatea si nici nefanatismul. Am mai scris-o si aici http://www.cafegradiva.ro/2015/09/utopii-care-se-doresc-nebigote_9.htmlDin dorinta de a fi mereu „stiintifica” si „fara gres” pina si psihologia intra in bigotism, control excesiv, lipsa de flexibilitate. Tocmai lipsa de flexibilitate duce la lipsa de rigoare. Daca ne straduim sa fim Perfecti vom gresi mai mult decit daca ne lasam sa gresim.”
Iata o dovada ca psihoterapia se poate corela cu mai multe : daca la baza cel care practica este psihoterapeut cu practica si cu analiza personala:

Freud si Jung s-au ocupat de astrologie ca stiinta diferita – ca metoda de cunoastere a omului ca si Riemann ((care sigur a trecut printr-o psihoterapie personala si ma indoiesc ca a devenit terapeut peste doi ani ) :

http://www.cafegradiva.ro/2011/01/cu-horoscopul-in-terapie.html, https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Riemann_(psychologist), http://www.edituratrei.ro/carte/fritz-riemann-astrologie-si-psihoterapie/2080/

Ruppert – e mai intii psihoterapeut si apoi constelator (nu dupa un ws de constelatii – a inceput sa faciliteze…) http://www.edituratrei.ro/vendor.php/franz-ruppert/664/

EMDR (pe care nu o poate practica oricine – ci doar medicii si psihoterapeutii) se poate corela cu Tao
http://www.eusunt.ro/carte-EMDR-si-vindecarea-prin-Tao~4895/?utm_source=newsletter&utm_medium=li5085_mi174440&utm_content=articol&utm_campaign=2017.06.23&utm_term=li5085_mi174440_s5748

NLP si coaching – izvorite din psihoterapie se pot corela cu psihoterapia. La fel hipnoza.

Ceea ce conteaza este omul care practica ! Are analiza personala la activ sau nu ? Dupa cit timp a devenit psihoterapeut ? Se formeaza in continuare ? Sigur nu inseamna ca dupa ani de psihoterapie omul devine perfect, insa nu acesta este scopul. De aici ar fi de dorit sa porneasca intrebarea pentru toti cei care lucreaza cu omul.

Cititi si : https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2017/06/09/fara-ipocrizie-despre-psihoterapie/,

https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2017/05/18/psihologia-e-ca-romania/,

https://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com/2015/03/30/de-ce-nu-ne-schimbam-peste-noapte/

 

 

%d blogeri au apreciat: